26 Aralık 2011 Pazartesi

PATAGONYA 10.12.2011

07:00 Puerto Montt’a demir atıyor ve filikalarlar kıyıya taşınıyoruz. (1200 kişiyiz bu arada)
130.000 kişinin yaşadığı, Alman kolonistlerin 1853’te gelip yerleştiği doğa harikası biryer.
1912’de tren yolunun buraya ulaşmasıyla, Güney Şili’yi kuzeye bağlayan yer olmuş. Ondan önceki ve hala anılan adı da ‘’Hattın Sonu’’. Göller bölgesinin başkenti sayılıyor Puerto Montt.(12 büyük ve birçok küçük göl buzulların oluşturduğu) Patagonya’nın kuzey sınırında sayılıyor. Tren yolunun da, Pan Amerikan Highway’in de (Alaska’dan başlayıp, tüm batı kıyısını kat eden ve burada Chiloe adasında biten) sonu burası. Daha hala kıtanın sonunda değiliz ama birtakım sonlara başladık bile.
Kulağa hoş gelen iki şeyi yazmadan edemeyeceğim. Birincisi bir göl adı  ‘’Lago Todos Los Santos’’ hoş di mi??
İkincisi, ‘’Petrohue’’ küçücük bir kasabanın adı, şirin bir isim di mi? Ama anlamı ‘’Dev Sivrisineklerin Olduğu Yer’’
Antarktika’ya bu kadar yakın olan Puerto Montt’un kış sıcaklık ortalamasının gündüz 5 – 7 derece gece ise 0 derece civarında olduğunu öğrenmek şaşırtor. Hiç kar yağmazmış burada.
Turla bir ailenin işlettiği, buranın yerlilerinin yaşam biçimlerinin replikası olan bir yere gidiyoruz. Bizi baba oğul karşılıyor. Baba İspanyol anne Alman, oğul Şili’li olduğunu söylüyor. Sadece yerlilerin değil, buralarda bir zamanlar olan yağmur ormanlarının da replikası var. Tura ‘’Yağmur Ormanları’’ vaadiyle yazılmıştık ama olsun varil üstünde tütsülenmiş somon, papates, un ve bi ağacın yapraklarından aldığı tatla pişmiş bir bulamaç ve Şili şarabı ikram ediyorlar. Çok güzel doğrusu..
Bu da, yerlilerin inancına göre (!) genç kızları cazibesi ile ormana çeken, sonra da hamile bıraktığına inanılan orman adamı… Herşey ne kadar kolaymış o zamanlar J

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder